چرا بیت کوین فوقالعاده است؟
گفتگوی داغ و چالشی با حضور مهندس سعید خوشبخت پیرامون بیت کوین (Bitcoin)، ارز دیجیتال بانک مرکزی، فناوری بلاکچین و اکوسیستم مالی غیر متمرکز یا دیفای (DeFi) و دیگر موضوعات جذاب فضای رمزارز ایران و جهان را در اولین قسمت از سری برنامه های بیت تاک صرافی ارز دیجیتال جیبیتکس مشاهده کنید.
گفتگو با مهندس سعید خوشبخت
این روزها با افزایش نگرانیها در خصوص افزایش قیمت دلار در داخل ایران و بالا گرفتن نگرانیهای جهان در ارتباط با رکود اقتصادی ناشی از همه گیری ویروس کرونا، بیت کوین و ارزهای دیجیتال مبتنی بر دیفای به یکی از جذاب ترین گزینهها برای کسب سود و حفظ داراییها از سیاستهای تورمهای دولتها تبدیل شدهاند.
بیت کوین از دیر باز به دلیل محدودیت ۲۱ میلیونی در تعداد توکنهای عرضه شده و عدم وابستگی به دولت یا نهادی واحد مورد توجه علاقمندان خود قرار گرفته بود. اما این روزها و با افزایش سرمایه گذاریهای انجام شده در حوزه رمزارز و افزایش درک و شناخت بیشتر نسبت به این ارز دیجیتال، رفته رفته بیت کوین جایگاهی مختص به خود را در میان داراییهای جایگزین کسب کرده است.
بیت کوین هم اکنون از حمایت بسیاری از سرمایه گذاران سازمانی و مستقل بهرهمند است و هر روز حجم بیشتری از سرمایه به بازار اولین پول دیجیتال سرازیر میشود. این روند تا حدی شدت گرفته است که برخی از بزرگترین شرکتهای سرمایه گذاری، مدیریت دارایی و فناوری حاضر شدهاند بخشی از ذخایر دلاری و طلای خود را به خرید بیت کوین اختصاص دهند.
به همین دلیل بر آن شدیم تا در اولین قسمت از مجموعه برنامههای بیت تاک صرافی ارز دیجیتال جیبیتکس ، از حضور مهندس سعید خوشبخت استفاده کرده و به بررسی شرایط کلی بیت کوین و فضای رمزارز بپردازیم و از نگاه این متخصص رمزارز آشنایی بیشتری با دنیای ارز دیجیتال بدست آوریم. با ما همراه باشید!
بخشی از گفتگو با مهندس سعید خوشبخت
خلاصه ای از متن گفتگوی جذاب مجری بیت تاک، آقای مهندس صالح فردوسی و مهمان برنامه، آقای مهندس سعید خوشبخت را میتوانید در ادامه بخوانید:
مجری: رمزارز بانک مرکزی یا بیت کوین؟
مهمان: سوال شما در مورد رمزارز بانک مرکزی در قالب تشبیه، مثل این نیست که پرسیده باشید «قرمه سبزی بهتر هست یا قیمه؟! سیب بهتر هست یا پرتقال؟!» مثل این هست که بپرسید «قرمه سبزی بهتر هست یا نجوم؟! دیدن فیلم سینمایی بهترهست یا پرتقال؟!» دو تا پدیده که اسمشان شبیه به هم بوده و این شباهت اسامی باعث خطا می شود.
هرکدام از این دو مقوله، جایگاه، دنیا و معنی متفاوت خود را داشته و باید در کانتکست (زمینه) خود بررسی شوند.
بیت کوین در کانتکست خود به عنوان یک رمزارز غیرمتمرکز و یک سیستم پرداخت بین المللی بدون واسطه، فوق العاده عالی و بینظیر بوده و قطعاْ هیچ سیستمی تاکنون بهتر از آن وجود نداشته و در این ۱۲ سال حتی پروژهای نزدیک به بیت کوین را هم نداشتهایم.
رمزارز بانک مرکزی به خاطر وجود کلمه رمزارز بسیار غلط انداز بوده و به معنی پرداخت بین المللی و دور زدن تحریمها نیست.
رمزارز بانک مرکزی کارائی بیشتری از آنچه ریال در خارج از ایران دارد را نداشته و هرگز یک پدیده غیرمتمرکز نخواهد بود و مواهبی را که بیت کوین برای ما فراهم کرده، ارائه نخواهد کرد.
این دو مقوبه، دو دنیای مختلف با کارکردهای مختص به خود هستند. از دید من، به عنوان یکی از طرفداران رمزارز بانک مرکزی، داشتن یک سیستم پرداختی مبتنی بر بلاکچین، به توسعه کسب و کارهایی کمک میکند که بدون داشتن یک سیستم پرداخت مبتنی بر بلاکچین نمیتوانند فعالیت نمایند.
به عنوان مثال، برای اجرای قراردادهای هوشمند مجبور به ایجاد استیبل کوین در دنیا هستیم. سوال اینجاست که استیبل کوینها چه برتری نسبت به رمزارز بانک مرکزی دارند؟
حال آنکه پشتوانه رمزارز بانک مرکزی دولت میباشد، ولی استیبل کوینهای خارجی وابسته به یک شرکت خصوصی هستند.
در کل انتظاری را که از بیت کوین دارید، از هیچ کوین دیگری نباید داشت و رمزارز بانک مرکزی هم اگر روزی به وجود بیاید، قرار نیست وارد بازار بیت کوین شود زیرا محصول آن اساساْ شباهتی به بیت کوین ندارد.
مجری: با توجه به توضیحات شما، افزایش تعداد و محبوبیت رمزارزهای بانکهای مرکزی، تاثیری در قیمت بیت کوین خواهند داشت یا خیر؟
مهمان: بستگی دارد؛ از لحاظ کاربردی خیر. همانطور که تولید فیلم بیشتر، تاثیری در میزان بازدید افراد از سیرک ندارد. اما مساله اینجاست که دیدگاه بانکهای مرکزی و حاکمیتها از انتشار رمزارزهای خود در دراز مدت چیست؟
دیدگاه اول انطباق پذیری با رمزارزهای رایج مانند بیت کوین است و دیدگاه احتمالی دیگر در مورد برخی دولتها است که سعی در محدود کردن ارزهای رایج دارند. در حال حاضر، دولتها امکان اعمال محدودیت به رمزارزها را ندارند، اما چنانچه ابزار و تکنولوژیهای جایگزین قوی داشته باشند، ممکن است روزی تصمیم به این کار بگیرند. اما این قضیه سویی دیگر هم دارد: آیا ممکن است که رمزارزهای بانک مرکزی در ترویج بیت کوین موثر باشند؟ و این جنبه مورد علاقه من در مورد رمزارز بانک مرکزی هست.
در این راستا، بانک مرکزی با داشتن کنترل بیشتر بر روی کسب و کارها، میتواند تراکنشها را شفافتر کرده و جلوی پولشویی را بگیرد.
پس اینکه عملکرد بانک مرکزی بر له یا علیه ارزهای رایج خواهد بود یا نه، بستگی به دیدگاه دولتهای کشورها خواهد داشت، اما در کل ذات رمزارز بانک مرکزی منافاتی با ارزهای رایج مثل بیت کوین ندارد.
مجری: آیا ممکن است دولتی بتواند مانع عملکرد و رواج ارزهای دیجیتال شود؟
مهمان: سوال سختی پرسیدید و نمیتوانم جواب آن را بدهم، اما دولتها ابزارهای بسیار قدرتمندی را در اختیار دارند که تاکنون از آن استفاده نکردهاند؛ بنابراین حداقل کاری که دولتها میتوانند انجام دهند، کند کردن و به تاخیر انداختن عملکرد ارزهای دیجیتال است و این سرعتگیر میتواند بسی فراتر از تصورات ما باشد. اما به نظر من فناوری حذف کامل آن هنوز وجود ندارد.
مجری: با توجه به این که شما مشاور بخش فناوری بانک مرکزی هستید، به نظر شما جایگاه ایران در زمینه رمزارز بانک مرکزی کجاست؟
مهمان: هم اکنون در نقطهی خوبی قرار داریم. رمزارز بانک مرکزی به عنوان یک واسط جدید برای انتقال ریال خواهد بود ولی تعریف رمزارز بانک مرکزی مقولهای بسیار پیچیده تر از افکار عمومی هست.
مجری: چه انتظاری از آینده قیمت بیت کوین دارید؟
مهمان: به عنوان یک سرمایه گذار قطعا همه دوست دارند که قیمت بیت کوین حتی تا یک میلیون دلار هم افزایش یابد!
فرض کنید که قیمت بیت کوین ۱۰۰ هزار دلار شده و به سمت یک میلیون دلاری شدن پیش میرود. اتفاقی که میافتد این است: آدمها شروع به هولد کردن بیت کوین میکنند و کسی بیت کوینهای خود را خرج نخواهد کرد. علت آن هم ارزان شدن همه چیز نسبت به بیت کوین است. اتفاقی که میافتد رکود پشت رکود و تورم منفی است. در نتیجه حرص رسیدن به یک دارایی با ارزش، باعث ایجاد ارتشهای شخصی برای حفظ منافع و تصاحب بیت کوینهای یکدیگر میشود.
یعنی دنیایی که کار و تولیدی در آن وجود ندارد و تنها نگرانی افراد دزدیده نشدن کلید خصوصی آنها توسط افرادی است که نه کار و نه درآمدی دارند. نتیجه آن فروپاشی تدریجی کل اقتصاد در عصر حجر اقتصادی با بیت کوین یک میلیون دلاری است!
بهترین قیمت خرید و فروش بیت کوین با صرافی ارز دیجیتال جیبیتکس
www.jıbıtex.com
با سلام
موارد بسیاری در صحبت های جناب سعید خوشبخت وجود داشت که یا من نفهمدیم یا اساساً این اظهارات اشتباه است. مانند موارد ذیل:
– مگر استیبل کوین ها[ی بین المللی] چیشون بهتر از رمزارز بانک مرکزیه؟ (۰۶:۲۷)
– اونجا که دیگه یه شرکت خصوصی نامعلوم پشت [استیل کوین های بین المللی] هستش! (۰۶:۳۲)
– قرار نیست رمزارز بانک مرکزی هیچ وارد مارکت بیت کوین بشه چون محصولش هیچ شباهتی بهش نداره! (۰۶:۵۱)
و اظهارات نادرست دیگری از این دست که از فردی که توسط جناب صالح فردوسی عزیز به عنوان نفر سوم بلاک چین در ایران!! در ابتدای کلیپ معرفی شد بسیار بعید بود!
با تشکر